fbpx

Waarom moeten (de kleuren van) foto’s bewerkt worden?

Merk jij ook dat kleuren op je foto of video niet overeenkomen met de werkelijkheid? In deze blog leggen wij het doel uit van kleurcorrectie en color-grading.

Het doel van de witbalans

Kleuren van een foto of video die je maakt, komen vrijwel nooit overeen met de werkelijkheid. Om zo min mogelijk verschil te krijgen met de werkelijkheid is het belangrijk om de witbalans van uw camera vooraf in te stellen. Met het instellen van de witbalans wordt wit ook ervaren als wit. De kleuren zullen dan ook meer overeenkomen met de werkelijkheid.

Kleurcorrectie heeft invloed op de basiskleuren

De witbalans lost niet alles op. Vaak zal je ervaren dat de kleuren op beeld als nog anders zijn dan de werkelijkheid. Door middel van kleurcorrectie kun je de kleuren corrigeren. Kleurcorrectie betekent dan ook het corrigeren van de kleuren die de camera niet goed weergeeft van de realiteit naar wat je ziet en ervaart op het beeldscherm. Met kleurcorrectie worden vaak de kleuren ook veranderd om sfeer of emotie weer te geven.

Buiten de kleurcorrectie om gebruiken wij ook Photoshop om foto’s voor onze klanten nét dat beetje af te maken. Zo photoshoppen we af en toe wat rommelige objecten weg, zodat het eindresultaat professioneel oogt.

Versterken van onderdelen, sfeer of gevoel

Om zo dicht mogelijk bij het ideale plaatje te komen, gebruiken we color-grading. Color-grading zorgt dan ook voor het versterken van onderdelen op een foto of in een video. Zo kan je blauwe ogen eruit laten springen, groen gras nog groener maken of een donker straatje meer contrast geven.

Met color-grading kan een sfeer of gevoel meer overgebracht worden. Daarnaast wordt het beeld herkenbaarder of juist artistieker. Veel fotografen gebruiken dan ook dezelfde instellingen voor hun foto’s om een stijl kenbaar te maken, zoals de veel gebruikte orange en teal look. Dit wordt toegepast bij de films John Wick, The Joker en Madmax. Bij deze films wordt de sfeer benadrukt door het gebruik van kleur-correctie en color-grading.

Kortom, kleurcorrectie zorgt voor het verbeteren van een foto of video om zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen. Color-grading gaat nog een stap verder, waarin sfeer en gevoel meer overgebracht kunnen worden.

Wil jij professionele foto’s of video’s voor op je website? Laat ons je foto’s of video’s creëren voor jouw bedrijf! Neem contact met ons op, we komen graag een keertje brainstormen! Uiteraard laten wij de stijl aansluiten bij jouw bedrijf!

Meer lezen over:

BlogDesignFotoMedia

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Ben je na het lezen van dit bericht geïnteresseerd in een van onze diensten? Design, Media, Marketing of Website. Toch liever eerst kennis maken onder het genot van een bakje koffie? Dat kan natuurlijk ook! Wij zetten de koffie vast klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Misschien vind je dit ook interessant

Vorig bericht
Waarom gebruik maken van een Lottie?
Volgend bericht
Hoe werkt het monteren van video’s?