fbpx

Waarom worden foto’s in RAW geschoten en niet in een JPEG?

Waarom worden foto’s vaak in RAW geschoten?

Over het algemeen worden er alleen maar JPEG-bestanden gebruikt op het internet. Waarom is een RAW-bestand dan een betere optie? Je leest het hier in deze blog.

Onze foto’s worden vaak in RAW geschoten. Er zijn dan ook veel redenen waarom RAW fijner en beter is. Maar wat zijn die redenen eigenlijk?

Wat is een RAW?

RAW betekent eigenlijk hetzelfde als rauw, je kan het namelijk ook zien als een blank canvas. Een RAW-bestand behoudt alle gegevens en kwaliteit zonder dit te comprimeren. Dit betekent dat de grootte van het bestand aanzienlijk groter is, vergeleken met bijvoorbeeld een JPEG-bestand.

De voordelen van RAW

Bij de nabewerking van de foto zorgt een RAW-bestand voor veel meer opties. Zo kan je in bijvoorbeeld de veelgebruikte software Adobe Lightroom de kleur, witbalans, belichting, contrast, schaduwen, textuur en helderheid etc. aanpassen. Wanneer deze aanpassingen worden uitgevoerd bij een JPEG zullen deze aanpassingen weinig effect hebben in tegenstelling tot een RAW-bestand. Een RAW-bestand biedt meer mogelijkheden bij het aanpassen van een foto of het corrigeren ervan. Zo kan je bijvoorbeeld meer aandacht naar de lucht laten gaan of de zee eruit laten springen op de achtergrond van een foto. Met een RAW-bestand kan je ook overbelichte of juist onderbelichte foto’s aanpassen, zodat ze als nog bruikbaar zijn.

Deze aanpassingen hebben veel effect, omdat de kwaliteit aanzienlijk hoger is dan een JPEG. Zo is bij een RAW-bestand extra informatie aanwezig, wat ook wel de metagegevens worden genoemd.

Waarom geen JPEG gebruiken?

Een JPEG-bestand wordt direct gecomprimeerd en bewerkt in de camera zelf. Deze automatische bewerkingen kan je dan ook niet terug wijzigen. Dit oogt op het eerste gezicht prettiger, aangezien er direct aanpassingen worden gedaan door de camera zelf. Net als een RAW-bestand kan een JPEG ook in software worden gezet. Wel is dit bestand minder groot en geeft dan ook minder informatie om aan te kunnen passen. Zo zie je al snel ruis op het beeld en kan kleurverschil ontstaan.

Als je weinig tijd hebt om je foto’s te editen en dit zo weinig mogelijk wilt doen, dan is een JPEG-bestand een goede optie.

Wanneer je het beste uit je foto’s wilt halen, is een RAW-bestand de beste optie. Wel kost dit de nodige tijd, aangezien je een aantal minuten bezig bent met het bewerken per foto. Daarnaast is er de mogelijkheid om standaard een JPEG-bestand te maken van het RAW-bestand. Mocht er dan iets fout gaan, dan is er altijd een back-up. Dat is hoe wij het ook bij Robuust Marketing aanpakken. Wil je meer voorbeelden van foto’s die wij hebben? Bekijk dan ons Portfolio of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Bel: 085 200 61 84 of stuur ons een mail

Voorbeeld RAW vs JPEG

Hier ziet je het verschil als de foto op dezelfde instellingen wordt aangepast.
De JPEG verkleurt en de kwaliteit neemt af in eigenlijk elk opzicht: Kleur, belichting en wit-balans

Meer lezen over:

BlogFotoMedia

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Ben je na het lezen van dit bericht geïnteresseerd in een van onze diensten? Design, Media, Marketing of Website. Toch liever eerst kennis maken onder het genot van een bakje koffie? Dat kan natuurlijk ook! Wij zetten de koffie vast klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Misschien vind je dit ook interessant

Vorig bericht
Waarom is social media voor bedrijven zo belangrijk?