Een logo kenmerkt jouw bedrijf
Waar moet een goed logo precies aan voldoen? Om hierachter te komen, duik je in de regels van een goed logo. Wat zijn die regels nu eigenlijk?
Er zijn een aantal hulpvolle regels die hulp kunnen bieden aan het verbeteren van je logo. De meest bekende en voorkomende regels zijn niet voor niets zo bekend. De regels die je vaak gebruikt ziet worden, zijn: eenvoudig, veelzijdig, passend, tijdloos en herkenbaar.
Eenvoudig
Een logo moet simpel blijven. “Less is more” is een herkenbaar motto voor elk logo die voldoet aan de eisen, maar dit kan je vooral toepassen op een logo. Door eenvoudigheid is het makkelijk om een logo te onthouden en te herkennen. Als een logo te gedetailleerd en te ingewikkeld is, wordt het logo minder snel onthouden en onherkenbaar. Vaak is dan ook het simpelste idee het beste voor een logo. Een logo is namelijk makkelijker te onthouden wanneer er simpele vormen gebruikt worden, in plaats van een logo met veel details en moeilijke vormen. Je logo zal dan ook minder snel herkend worden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van logo’s die heel eenvoudig en herkenbaar zijn.
Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_NS.svg
Bron: https://www.logo.wine/logo/Royal_Dutch_Shell
Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_NIKE.svg
Bron: https://1000merken.com/mcdonalds-logo/
Veelzijdig
Logo’s worden vaak op verschillende plekken gebruikt. Zo kunnen logo’s op flyers gedrukt worden, spandoeken, maar ook op je website of social media. Overal moet het logo passen en leesbaar blijven in welk formaat dan ook. Ook moet je nagaan of je jouw logo kan veranderen van kleur en of die in het zwart-wit nog steeds herkenbaar is. Kan je daarnaast je logo met een donkere of lichte achtergrond nog herkennen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen en rekening mee moet houden bij het ontwerpen van je logo.
Passend
Proporties van een logo zijn heel belangrijk voor het zicht en het gevoel. Vaak past iets beter wat natuurlijk overkomt, dan iets wat exact een cirkel of symmetrisch is.
Een responsief logo, ook wel dynamisch logo genoemd, zorgt ervoor dat je logo altijd passend blijft. Hiermee optimaliseer je namelijk je logo voor grote, maar ook kleine schermen. Het logo past zich automatisch aan als het formaat van je scherm veranderd. Zo is je logo altijd herkenbaar. De details verdwijnen, maar de herkenningspunten van jouw logo blijven. Joe Harrison, een Britse grafisch vormgever, heeft hiermee geëxperimenteerd.
Op deze website lees je er meer over en zie je een aantal voorbeelden van Joe Harrison.
Zorg er dus voor dat je logo altijd passend is op welk schermformaat dan ook.
Herkenbaar
Daarnaast is de grote van het logo ook belangrijk. Zorg dat deze altijd bij iedere schaalvorm leesbaar en herkenbaar blijft. Bekijk ook deze TED Talk om hier nog meer over te horen. Naast het plaatsen van je logo op social media, flyers of spandoeken, komt het logo ook op een pen, mok of kleding. Ten alle tijden moet je logo dan ook leesbaar en vooral herkenbaar blijven.
Zie hier rechts de transformatie van de oude Apple logo’s. Het eerste logo is vrijwel niet meer te herkennen wanneer het formaat kleiner wordt. Alle details verdwijnen. De overige drie versies zijn daarentegen goed herkenbaar ongeacht het formaat.
Tijdloos
Ook belangrijk is dat het logo jaren mee moet gaan. Dit maakt niet alleen de investering van een nieuw logo het waard, maar je houdt ook gelijk rekening met de veranderingen in de toekomst. Dit doe je vooral door je aan bovenstaande regels te houden, maar ook het uiterlijk van het merk die strak en netjes overkomt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een afbeelding en tekst, dan moeten beide aspecten afzonderlijk en met elkaar even sterk overkomen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video van Michael Bierut.
Hopelijk ben jij na het lezen van deze blog bekend met de regels waar een goed logo aan moet voldoen.
Ben jij na het lezen van deze blog niet tevreden met je eigen logo of gewoon op zoek naar iemand die je hierbij kan helpen? Robuust Marketing kan jou helpen!
Neem vrijblijvend contact met ons op en wie weet kunnen wij jou helpen met dit proces.